Skip to content

De parasieten onder de Europese vorstenhuizen

4 maart 2012
by

Filip van Laenen

Deze week doken er opnieuw geruchten op over de troonopvolging van koning Albert II. Misschien nog dit jaar, volgens de ene. In 2013, denkt de andere. Pas na de verkiezingen van 2014, speculeert (en hoopt) een derde. Zou het kunnen dat geen van hen er ook maar een flauw idee van heeft?

België is een merkwaardig land – voor zover het natuurlijk al een land genoemd kan worden. Vrijwel overal elders worden de koningshuizen door de conservatieve partijen gesteund, terwijl de socialisten hen gedogen zolang ze zich maar niet te veel met politieke zaken inlaten. Niet zo in België, waar een socialist oude stijl op een zondagmiddag laat optekenen dat hij «een republikein met het hart, maar monarchist met het hoofd» is. In andere landen zouden socialisten en al wat progressief is nog liever onder de kiesdrempel zakken dan betrapt te worden op monarchistische sympathieën.

O ja, ik hoop voor al die Franstalige coryfeeën die zo openlijk een kaarsje lieten branden voor koning Albert II dat prins Filip door de viering van Mercator dit week-end geen tijd had om de media te volgen. De Saxen-Coburgers staan er immers niet bepaald voor bekend een slecht of kort geheugen te hebben, en het zal maar gebeuren dat onze dierbare koning morgenvroeg in zijn badkamer uitschuift op een stuk zeep dat koningin Paola achteloos liet rondslingeren. Ik denk dan ook dat Philippe Moureaux niet meer hoeft te rekenen op een tweede carrière als kabinetschef van koning Filip I.

Doen er geruchten de ronde over een eventuele troonsopvolging, dan moeten de usual suspects natuurlijk ook hun zegje kunnen doen. Neem nu Herman de Croo, die overduidelijk ook van toeten of blazen weet, maar toch heel gewichtig doet. Je hoeft echter echt geen doctor in de statistiek te zijn om in een land met een 79-jarige koning met stelligheid te komen beweren dat de kans op een wissel op de troon dit of volgend jaar niet meer verwaarloosbaar klein is. Dan kan je net zo goed begin maart voorspellen dat de temperatuur de komende weken voelbaar de hoogte in zal gaan. A propos, was ik koning Albert II, en liep ik rond met plannen om af te treden, ik zou het ook niet aan de neus van ijdeltuit Herman de Croo hangen.

Is er iets merkwaardigs aan de hand met de partijpolitieke steun voor het Belgische koningshuis, dan moet ook gezegd worden dat België met voorsprong het meest bespottelijke en verachtenswaardige koningshuis van heel Europa heeft. Het was slechts een bijzinnetje in de berichtgeving over het ongeluk dat prins Friso trof, maar die prins verdiende dus wel gewoon zijn eigen kostje. We hebben zo onze twijfels over zijn zitje in de Raad van Bestuur van Telenet, maar in Londen zouden niet al zijn collega’s helemaal op de hoogte geweest zijn van de prinselijke achtergrond van Friso. Of nog: er waren tekenen van enige competentie. Voor zover ik weet is dat iets waarvan alleen enkele uitzonderlijke aangetrouwde leden van de Saxen-Coburgers verdacht kunnen worden, of het zou over snelle moto’s moeten gaan.

Wie de Europese koningshuizen overloopt, zit echter al snel met de indruk dat ieder koninkrijk met een vorstenhuis zit dat de kleine kantjes van het land onderstreept. Neem nu de Oranjes: wel politiek-correcte linkse sympathieën, maar steenrijk want er altijd op de eerste rij bij als er ergens een centje te verdienen valt. Duistere zaakjes zelfs geen bezwaar. Zelfs prinses Máxima past in het plaatje: zeker geen verlegen ding, en binnen de paar maanden de lokale taal zo goed als volledig onder de knie en er graag bij als er ergens iets te vieren valt. Wie zoals Walter Pauli haar vergelijkt met prinses Mathilde is echter niet goed snik, of hengelt als voormalige links-radicaal naar een driekleurig lintje.

Het Britse koningshuis dan. Aan het hoofd een oma die wel recht uit een aflevering van Schone Schijn geplukt lijkt te zijn. Wie beter dan prins Charles als zinnebeeld van de Britse stijve hark met een fantasieloos kantoorjobje op één of ander ministerie? Getrouwd met prinses Diana dan nog wel, naar buiten uit de vermoorde onschuld, maar achter de schermen zeker niet vies van een zijsprongetje links of rechts. En prins Harry wist als twintigjarige blijkbaar niet dat het not done is je te verkleden als nazi-officier, prins of geen prins. Het hele zootje van de jongere generaties is overigens uitermate posh: omhooggevallen, bekakt, vol glitter, en dat gecombineerd met een niet al te beste smaak. Hebben we de TV-serie Schone Schijn al eens vermeld? Krijg je van de ene dag op de andere zo’n familie als buur, zakt je huis meteen een smak in waarde.

Op de Noorse troon zit dan weer een brave sul, door niemand ervan verdacht ooit ook maar één vlieg kwaad gedaan te hebben. Hoe passend om de Nobelprijs van de Vrede te mogen uitreiken. Zijn zoon prins Haakon lijkt trouwens uit hetzelfde hout gesneden te zijn: de kans dat hij ooit één van de andere Nobelprijzen zou mogen ontvangen is uiterst miniem. Zijn vrouw prinses Mette-Marit bracht een koekoeksjong mee in het huwelijk, had in een vorig leven betrekkingen met een drugshandelaar en een veroordeeld crimineel, en had zelf een bepaalde reputatie in haar thuisstad Kristiansand waar we niet verder op in zullen gaan. Aan streken echter geen gebrek, ook al heeft ze in haar leven nooit een deftige job gehad. Ziedaar de Noorse onderklasse in een notendop. Prinses Märtha Louise, weliswaar de oudere zus van prins Haakon maar toch na hem in de rangorde voor de troonopvolging, ging een tijdje door het leven als voorleester van kindersprookjes, maar heeft de laatste jaren zichzelf gevonden als hoofd van een engelenschool (ik verzin dit niet). Haar man Ari Behn is schrijver, enfin, heeft ooit een boekje geschreven waarvan er dertien postmoderne in een nihilistisch dozijn gaan, maar zijn carrière zit de laatste tien jaar een beetje in het slop. Zijn tweede boekje had zo mogelijk nog minder om het lijf, al zouden er ettelijke tientallen van verkocht zijn. Zijn verschijning doet echter vooral denken aan die van een pornoster die het een beetje hoog in zijn bol heeft, maar gelukkig wel niet te veel aan de drugs heeft gezeten. Ik zou ze echter de kost niet willen geven, de Noorse middenklassekinderen die het net als hen dankzij het geld dat uit de Noordzee gepompt wordt een pak gemakkelijker hebben dan goed is voor hen.

Maar het kan allemaal een graadje erger. De Saxen-Coburgers dus. Generaties lang van de openbare onderstand leven, tegenwoordig zelfs met de hele familie samen. De dotatie zelfs nog laten optrekken in tijden van crisis, en dan beloven dat het extra geld gebruikt zal worden om het hek te verven. Om het hek te verven! Verder te lomp om te helpen donderen, maar wel betrokken bij allerlei louche zaakjes. En ook al krijgen ze al hun geld van de staat, dan nog belastingen ontduiken, en mogen ontduiken zonder dat er ook maar één socialist piept, ook die staatssecretaris van Fraudebestrijding niet. Zou de lezer kunnen raden welke taal in deze familie de voertaal is, en welke taal ze zelfs na vele jaren ontvangen solidariteit niet door hun strot gebraakt krijgen, tenzij om de onderdanen eens goed uit te kafferen?

6 reacties leave one →
 1. willem goossens permalink
  5 maart 2012 08:06

  De koning huizen in europa zijn een afkooksel van de duistere tijden, vandaag wentelen ze zich nog steeds in duisternis en wanen ze zich god, sommigen lopen gewoon hun lul achterna ,en kweekten bastaards de achterlijkheid wegens inteelt staat op hun smoelwerk te lezen, wij zitten opgezadeld met nakomelingen van een massamoordenaar, dat ze vandaag nog bestaan is de schuld van de regiemen die blijven ter plaatsen trappelen en tot op de draad versleten zijn..
  de eenmaking van Europa (al is dat ook een totale fiasco) heeft tot gevolg dat de nutteloosheid van het gouden profitariaat bewezen is, en dat meer en meer burgers daar van overtuigd raken. buiten enkel tricolore vlaggenzwaaiers en” vive la roi roepers”. het ongeval van friso B.V. noem ik een werkongeval, want verlof nemen is hun enige echte bezigheid .
  De wereld is zo opengebloeid dat zelfs het politiek systeem met hun partijen niet meer van deze tijd zijn, oorlogen, al moeten wij daar niet op roepen, zorgden steeds voor totale veranderingen., vandaag zijn ook de politieke fantasién uitgeput,j ze moeten het hebben van rook verbod in cafe’s tot de meest absurde uitzuigregeltjes om een onderkomen te bouwen.Wanneer de kroon komedies totaal gaan ophouden is nog een raadsel, Maar hier bij ons waren ze er niet ver meer af. Toch.. het zal willens nillens allemaal moeten veranderen maar niemand weet hoe, het groot licht is nog niet geboren.vandaag teren we op een chaotische samenleving van onverschilligheid, afgunst, armoede en zelfmoorden, Maar nakomelingen die

  totaal op een andere planeet leven blijven we tolereren

 2. Daniel Deblaere permalink
  5 maart 2012 22:36

  De Saxen -Coburgers of de Saxen -Overbodigers ?

 3. Nemo Xeno permalink
  7 maart 2012 16:32

  De “Nouvelle Alliance Wallonie” (N-WA) – een ei dat al een tijdje lang in stilte wordt uitgebroed – zal ooit (omstreeks en/of nà 2014 misschien reeds) boven het doopvont worden gehouden waarbij Vlamingen én Walen broederlijk samenwerkend ijveren voor een confederale staat die zichzelf – gespreid over een aantal jaren (hoogstens een ‘aantal’ decennia) – gaandeweg doet oplossen in een nieuw geopolitiek gegeven dat dan écht actueel zal zijn binnen een totaal veranderende politieke realiteit in de wereld en in Europa.

  Alleen als de Walen dat echt graag zelf willen, en ergens eenzelfde politieke programma nastreven als in het noorden, zal er vooruitgang worden geboekt.

  Daar werkt Bart De Wever aan, als u het mij vraagt. En als u het mij niet vraagt, dan schrijf ik het hier toch even neer. Alleen als hij – en zijn partij (in de Waalse versie ervan) – in Wallonië ook zal scoren gaat er echt iets gebeuren dat men nu nog niet ziet aankomen.

  Dat opboksen tegen een welbepaald Vlaanderen (en aldaar bepaalde ‘machten’ erin) is een verloren gevecht (of iets waarmee je veel van de eigen energie mee verliest) en moet nooit de inzet zijn.

  Het verkrijgen van goede bondgenoten in het zuiden is veel belangrijker dan datgene wat de Res Publicanen toch maar steeds weerom verhopen (en dat getuigt van een enorm conflictmodel dat blijkbaar, keer om keer, gehuldigd wordt).

  Immers : het lot van zowel Vlaanderen als Wallonië wordt daarbij aan elkaar “gebonden respectievelijk (erna) ontbonden” want de onafhankelijkheid van deze deelstaten staat of valt in de mate waarin hu eigenste evenbeeld boven of beneden de taalgrens in staat is om op zijn eigen benen te kunnen staan. De deelstaten moeten elkaar helpen om op volwassen benen te kunnen staan.

  Tot dusver heeft V-Vlaanderen nooit echt interesse vertoond in het lot van het zuiden van dit land en daarmee belazert ze ook zichzelf. Luciditeit is niet echt de sterkste kant van V-Vlaanderen.

  België is een oubollige staat die dringend toe is aan vernieuwing. De Vlaamse Beweging is blijven steken in de retoriek van een enorm eng nationalisme dat zich niet kan losmaken van een denkwijze die vóór en tijdens wereldoorlog II enorm ‘in’ was. Deze V-beweging torst deze ballast nog steeds met zich mee en lijdt blijkbaar aan een enorm tekort aan waarlijke visie én diplomatie én heeft totaal geen strategisch inzicht en verhoopt dat ‘een sterke, lichtende man’ hen zal komen bevrijden want zijzelf blijken stekeblind te zijn voor eigen onvermogen en onmetelijke blindheden.

  De “Res Publicanen” zitten met een loden bol aan hun been : noem het maar de ‘status quo van het neo-liberalisme’ dat alleen zal doorbroken worden als ze – wereldwijd dan – ten onder gaat aan haar eigenste logica. Pas dan zal er wat gaan veranderen, en dus ook in Europa én in dit land.

  Met schelden kom je al evenmin één stap vooruit. Bovenstaand artikel is een zoveelste bewijs dat men ‘wild om zich heen slaat’ en niet in staat is om op een volwassen wijze tot dialoog te komen met ‘diegenen waar hun eigenste lot aan gebonden is” (of de Res Publicanen dat nu graag horen of niet).

  Een confederaal België is een tussenstap naar een confederaal Vlaanderen-Nederland en naar een confederaal Wallonië-Frankrijk : finaal dan toch een Plan X (Y-Z) van lange(re) adem, dus.

  Wat valt het sommigen blijkbaar zwaar om eens wat erkentelijk te zijn, niet?

 4. Nemo Xeno permalink
  7 maart 2012 16:37

  En misschien wordt Laurent wel lid van de N-WA ;-)

 5. willem goossens permalink
  8 maart 2012 18:55

  Belgié is een kunstmatige staat opgedrongen door Engeland en frankrijk, Belgié heeft geen eigenheid,en na al die decenia heeft ook de meerderheid van dit onland geen fierheid noch eigenheid meer. zou dat wel zijn!!! dan bestond dit onland al lang niet meer, de restauraties zijn opgebruikt, de democratie verkracht,de veraders die steeds maar de kiezers belogen en bedrogen zingen vandaag hun zwanezang, een beetje karakter zoals de Ieren missen wij, wij zijn sukkels die toelaten dat een Franstaligen rode janet , een Vlaming hater, zijn sadonische lach zegt genoeg,.en die wat nederlands brabbelt toch eerste minister kan worden,om nog maar te zwijgen over een seniel die met een bloed fortuin , twee jachten en ontelbare eigendommen met het vingertje wijst naar de bevolking dat ze moeten inbinden.leuven Vlaams, de marsen op brussel, de voeroorlog heb ik mee uitgevochten met de VMO, matrakslagen op mijn bakkes gekregen geboeid en in de cel gegooid, allemaal voor “denhondzijnkloten” als ge daar over verteld tegen de huidige generaties dan bekijken ze als als een verzopen kalf..

 6. willem goossens permalink
  8 maart 2012 19:01

  En om te eindigen zeg ik! de Vlaamse helden zijn dood of oud, de rest van vandaag vergelijk ik met de indianen die ook hun eigenheid verloren in bloed broedertwist en schande, en zich begaven aan drank en drugs,vandaag maken twee nationalistische partijen ruzie.een garantie voor dit onland dat lacht in haar met bloed doordrenkt vuistje. onderussen halen de politieke gansters onze zakken leeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 65 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: