Spring naar inhoud

Met rustige stoutheid

15 januari 2010
by

Frans Crols

“Imiteer de durvers van de Congolese onafhankelijkheid: Kasa Voeboe, Loemoemba en Moboetoe. Ga met rustige stoutheid naar de Vlaamse Dipenda.”

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) is de beste seismograafvan België. De VVB voorziet aardbevingen in 2010 en 2011. Geen enkele jurist, geen enkele partijstrateeg, geen enkel lid van het commentariaat van een roomse, rode of blauwe krant kan een mislukkende BHV-regeling in bedwang houden. Of BHV gesplitst wordt of niet, de diepste bevingen volgen. Het is dus wijs dat VVB tegen de lente van 2010 uitpakt met Doorbraak ‘Plus’. Het maandblad Doorbraak is in zijn huidige vorm tien jaar oud en heeft in één decennium bewezen mee te tellen. Naast ledenblad is het een opinie- en informatiepodium voor politici, journalisten,flaminganten en belgicisten.

Als volgend jaar de 1 meistoeten rondsloffen, pakt Doorbraak uit met een dikker, mooier, boeiender blad. Hoe? Door een uitwaaierende inhoud met reportages, interviews, nieuwe columnisten; een nieuwe opmaak; een adviesraad met beroepsjournalisten en medewerking van mannen en vrouwen die uitstekend waren of zijn in de pers. Waarom moet dit? Omdat 2010 en 2011 heet worden en de Vlamingen ongefilterde, rebelse, frisse berichten en meningen willen. In de politieke en maatschappelijke verslaggeving in Vlaanderen is een diep ‘gat in de markt’. Sla het recente verzamelboek van Frank Thevissen en Johan Sanctorum open: Media & Journalistiek in Vlaanderen, kritisch doorgelicht. De bewuste burger hoeft feitelijk dat boek niet, want ziet en ruikt het verbergen, het vergeten, het verbloemen, het verneuken in de kolommen van zijn lijfblad of de lijnen van zijn lijfbuis. Wat Pol Le Roy – surrealistisch dichter, radicaal, collaborateur, verbrande schrijver – spottend noemde ‘een stel vetganzen van ‘t gezag’ is ruim present in de Vlaamse media.

De kwaliteitskranten kijken, met schaarse uitzonderingen, naar Vlaanderen door de bril van België. Hun volste recht, echter een conservatieve positie. De VRT-journalisten zijn conformistisch en mak. Daar een bericht vinden over de ontrafeling van België is een ongewild toeval. De staatsambtenaren die onder de leiding van sp.a- of Groen!-militante chefs het nieuws verslaan, dragen de brillen van een DDRperskudde. De mediabazen worden afgerekend op kijkcijfers en hoofdredacteuren gemeten in oplages. Onder het mom de lezer of de kijker te bedienen, bedienen zij die niet en mikken zij op de laagste gemene deler, op het u vraagt wij draaien. In die lauwe en altijd slechter smakende soep maakt een blad met een oplage van 10 000 en meer een verschil bij een ‘unserved audience’.

Doorbraak flirt vandaag onder het plafond van 10 000 en doorbreekt dat na 1 mei 2010. Zelfbegoocheling? Neen. De Vlamingen die meerwaarde zoeken (20 % van de bevolking volgens de bekende en ijzersterke 80/20-regel) zijn hun gazetten beu, zijn hun tv-stations beu, zijn hun voorlichters beu, zijn hun politici beu. Doorbraak ‘Plus’, om wat te doen? Om bijvoorbeeld na te gaan waar de kerk wil staan in een zelfstandig Vlaanderen, om na te gaan waarom Myrrha in Mol wordt geboycot door de PS, om na te gaan waarom de vakbonden belgicistisch zijn, om na te gaan waarom Belgisch Kongo, de kerk, de Muur “zomaar” zijn omgevallen. De kolonisatoren, de roomse clerus, de burgermannetjes van het Oost-Europese communisme waren blind. Wie vooruitkijkt, weet dat de juiste vraag luidt: wanneer wordt Vlaanderen onafhankelijk?  Imiteer de durvers van de Congolese onafhankelijkheid: Kasa Voeboe, Loemoemba en Moboetoe. Ga met rustige stoutheid naar de Vlaamse Dipenda.

 Frans Crols

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: