Skip to content

De Ultieme Pacificatie

27 december 2010
by

Karim Van Overmeire

De vreedzame splitsing als alternatief pad voor De Wever en Di Rupo

Het Tsjechisch-Slowaakse voorbeeld bewijst dat splitsen niet als de ultieme confrontatie moet gezien worden, maar integendeel tot de ultieme pacificatie leidt. Onafhankelijk parlementslid Karim Van Overmeire schuift de vreedzame splitsing van het Centraal-Europese land naar voren als alternatief pad voor De Wever en Di Rupo.
De Wever en Di Rupo zijn niet als Klaus en Meciar. Nog niet.

De huidige politieke crisis vormt de logische pendant van het Belgische blokkeringsfederalisme. De Franstalige minderheid wordt beschermd door én pariteit én bijzondere meerderheden én alarmbelprocedures én belangenconflicten, die dan nog eens straffeloos op een oneigenlijke manier gebruikt kunnen worden. De normale werking van de democratie is door deze mechanismen zo uitgehold dat de Vlaamse meerderheid nog maar één instrument heeft om de door haar gewenste hervormingen door te drukken: het been stijf houden bij de vorming van een nieuwe federale regering.

Een overeenkomst over een nieuwe regering en een zesde staatshervorming blijven mogelijk. Maar dat akkoord zal afgedwongen zijn door onderhandelingsmoeheid, de prangende sociaaleconomische problemen en de asielcrisis. Er is toch geen mens die gelooft dat men de fundamenten zal leggen voor een nieuw Belgisch samenlevingsmodel dat voor twintig of dertig jaar politieke stabiliteit zal zorgen? Dit is de fundamentele zwakte van Plan A: nog eens een rondje institutionele bricolage lost ten gronde niets op. Een zeer grote meerderheid in Vlaanderen wil aan België immers een confederale invulling geven. Van zodra de zesde staatshervorming is gestemd, begint men te ijveren voor een zevende staatshervorming. Die moet dan afgedwongen worden naar aanleiding van de vorming van de eerstvolgende federale regering.

Dus toch maar Plan B? De ontbinding van de Belgische federatie is technisch mogelijk, alhoewel iedereen beseft dat de boedelscheiding lange en harde onderhandelingen vergt. De voordelen van de splitsing zullen bovendien maar zichtbaar worden na een moeilijke overgangsfase die verschillende jaren kan duren.

En toch is “Plan B” een aantrekkelijke optie. Het grote voordeel zit hem in het feit dat onderhandelingen over de splitsing maar één keer moeten gevoerd worden. Daarna wordt Wallonië een buurland, net zoals Nederland of Frankrijk. Ook met buurlanden kunnen en moeten afspraken gemaakt worden, maar dat gebeurt niet in een sfeer van regeringscrisissen en permanente chantage.

Er zijn in de recente Europese geschiedenis drie voorbeelden van tweeledige federaties die op een vreedzame, democratisch gelegitimeerde en internationaal aanvaarde manier ontbonden werden: Noorwegen-Zweden (1905), Tsjechië-Slowakije (1993) en Servië-Montenegro (2006). Het Tsjecho-Slowaakse voorbeeld wordt het vaakst aangehaald. Men moet zich hoeden voor al te simplistische vergelijkingen, waarbij de Vlamingen met de Tsjechen worden gelijkgesteld en de Walen dan de Slowaken zijn. Inzake identificatie met de federatie leunen de Vlamingen dichter bij de Slowaken aan, en zijn de Franstaligen net als de Tsjechen het “staatsdragend” volk. Er was ook geen Brussels probleem en de positie van de N-VA als leidende politieke formatie in Vlaanderen is nog niet geconsolideerd, wat met de partijen van Klaus in Tsjechië en Meciar in Slowakije wel al het geval was.

Anderzijds behoorde Tsjecho-Slowakije in 1992 niet tot de Europese Unie en tot de eurozone. De Tsjechen en Slowaken dienden een groot aantal problemen op te lossen die zich niet tussen Vlaanderen en Wallonië zullen stellen. Over het vrij verkeer van personen, goederen en diensten, het probleem van de grenscontroles en een muntunie moeten geen afspraken gemaakt worden of ligt het kader van de afspraken in elk geval vast. Op dit vlak zou een splitsing tussen Vlaanderen en Wallonië dus gemakkelijker kunnen verlopen.

Voor het overige zijn er zeer veel parallellen. Ook in het Centraal-Europese land verborgen discussies over onderwerpen met een hoog symbolisch gehalte (bijvoorbeeld over de schrijfwijze van de naam van het land: Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije) een fundamenteel verschil in visie over de staatsstructuren. Er kon, om de terminologie van Vaclav Klaus te gebruiken, geen werkzame federatie meer gevormd worden. Jiri Pehe, voormalig politiek adviseur van Vaclav Havel, wees erop dat de splitsing van Tsjecho-Slowakije niet onafwendbaar was, maar dat de politieke en economische kost om het land bijeen te houden extreem hoog zou geweest zijn. Is de Belgische situatie zo verschillend?

En wat met het argument dat de meerderheid van de bevolking voorstander is van het behoud van de federatie? Men zou er zich kunnen vanaf maken met de opmerking dat in dit land de wens van de meerderheid van de bevolking zelden een factor in de politieke besluitvorming is. Sterker is de vaststelling dat de vele voorstanders van het behoud van België wel een heel verschillende lading onder hun tricolore vlag verbergen. Het copernicaanse België van Kris Peeters is niet het België van Olivier Maingain of van Joëlle Milquet. Dat fenomeen stelde zich ook in Tsjecho-Slowakije, waar de meerderheid van de bevolking zich in alle peilingen ook tegen de splitsing uitsprak. Maar de Slowaakse sociologe Sona Szomolanyi wees erop dat eenderde van de Slowaken die voorstander waren van het behoud van de federatie, tegelijk meenden dat Slowaakse wetgeving voorrang moest krijgen op federale wetgeving. Dat zou van de federatie een lege doos maken. Een kwart van de voorstanders van Slowaakse onafhankelijkheid, wilden geen eigen Slowaaks leger. Twintig procent van de voorstanders van het behoud van de federatie zagen een afzonderlijk Slowaaks leger wel zitten. “Cognitieve inconsistentie,” noemt men dit op een beleefde manier.

Elio Di Rupo en Bart De Wever stellen dat de ontbinding van de Belgische federatie niet aan de orde is. Maar de omstandigheden kunnen snel veranderen. Een jaar voor de splitsing van Tsjecho-Slowakije kantte Vladimir Meciar zich nog uitdrukkelijk tegen het Slowaakse separatisme. Hij pleitte voor “gelijkwaardigheid” van Tsjechië en Slowakije binnen de federatie. Een half jaar later had hij het over Slowaakse “soevereiniteit”, waarbij hij op de vlakte bleef over de concrete invulling van dit begrip. Nog eens een half jaar later was hij premier van een onafhankelijk Slowakije.

Het Tsjecho-Slowaakse voorbeeld leert niet alleen dat een bestaande federatie op een vreedzame, democratisch gelegitimeerde en internationaal aanvaarde manier kan worden ontbonden. Even belangrijk is dat de verhouding tussen beide nieuwe landen na de scheiding altijd uitstekend is geweest. “Good fences make good neighbours”. Tsjechië bleef de eerste handelspartner van Slowakije. Slowakije bleef de belangrijkste toeristische bestemming voor de Tsjechen. Tsjechische en Slowaakse vredestroepen op de Balkan stonden onder gemeenschappelijk commando. Nieuw verkozen presidenten en nieuwe ministers van Buitenlandse Zaken doen bij hun eerste buitenlandse reis steevast hun buurrepubliek aan.

Het Tsjechisch-Slowaakse voorbeeld bewijst dat splitsen niet als de ultieme confrontatie moet gezien worden, maar integendeel tot de ultieme pacificatie leidt. Een tijdperk van onderlinge spanningen en politieke instabiliteit werd afgesloten. De Tsjechische en Slowaakse politici konden zich – om het met de woorden van Caroline Gennez te zeggen – eindelijk bezig houden met de problemen waar de mensen wel van wakker liggen.

(Vrije tribune, gepubliceerd in “Doorbraak” van 17/12/10)

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. Brecht Arnaert permalink
  27 december 2010 12:40

  “Men zou er zich kunnen vanaf maken met de opmerking dat in dit land de wens van de meerderheid van de bevolking zelden een factor in de politieke besluitvorming is. ”

  Klopt. Zij die steeds beweren dat er geen meerderheid is voor Vlaamse onafhankelijkheid, beroepen zich eigenlijk impliciet op de meerderheid als legitimering van hun standpunt. En laat het meerderheidsprincipe nu net datgene zijn dat in België monddood is gemaakt. Hun positie is dus inconsistent: ofwel verdedigen zij het meerderheidsprincipe, en ondersteunen ze dus de analyse van de Vlaamse Beweging, ofwel verdedigen zij het niet, en kunnen ze het argument dat er geen meerderheid voor onafhankelijkheid is, dus niet meer gebruiken. Dank voor deze rake observatie.

 2. willem goossens permalink
  27 december 2010 21:39

  vreedzaam zal een splitsing nooit verlopen , de Walen eisen nu al Brussel en randgebieden op, de haat en de veroveringsdrang van een volk dat steeds de Vlamingen overheersten zal hier door getrokken worden, hoe lang zal dit ge bakkelei duren al voor er een compromis de bus valt over grond gebied en de staatschuld, als het zo ver zal komen zal het chaotisch verlopen, niet zoals slowakije en tsjechië , dan valt het nog af te wachten hoe europa hier tegen opgaat kijken, de Walen hebben jaren lang Vlaanderen als demonen behandeld in het buitenland , van racisme tot nazi’s worden wij afgeschilderd buitinlandse politici kennen niet eens de toestand hier maar geloven gemakkelijk wat de Walen uitkramen, en zeker hun taal genoten. blij dat de VVB eindelijk de nota
  van DLN afgeschoten heeft. als dit rotland eindelijk zou verdwijnen met het hof en zijn debielen , dan kan Vlaanderen eindelijk haar Vlaamse helden eren die vermoord zijn aan de ijzer die moetwillig de dood ingestuurd werden in een taal die ze zelfs niet verstonden, en zij die vermoord werden tegen een paal. zoals I. laplasse, vindevogel en dr Borms. en hopelijk wordt elke monument dat aan dit onland herinnerd tot gruis geslagen ,zoals men op Belgisch bevel de ijzertoren dynamieteerde, en het communistisch gepeupel de kans gaf vrijuit de repressie te organiseren. eerherstel dus na de onafhankelijkheid. dan pas is recht geschied.

 3. willem goossens permalink
  29 december 2010 10:46

  Turteldinges wil scholen en sportcentra inschakelen tegen de radicalesering en vormen van terroristen dan heb ik het over de echte belgen , want ze hebben allemaal een B paspoort, op aanraden van twee vet betaalde betweters . Blijven ze hier nu echt achterlijk of wat? Als men planten naar hier sleept, bv uit afrika, zoals ooit met waterpest gebeurde, dan vormt dit een gevaar voor eigen water flora, het water slipt gewoon dicht en de plant verstikt al wat er in de natuurlijke beek leeft.zo is dat ook met mensen, komen die van andere oorden dan vormen die een gevaar voor eigen volk, hun geloof gooit dan nog wat olie op het vuur, om nog maar te zwijgen over hun respectloos gedrag die ze uitten in het bedrijven van erge misdaden , een telefoonboek zou men kunnen vullen wat ze hier al aangericht hebben. Maar ook Blanken plegen vaak wandaden uit geloofsovertuiging of eigenbelang, kijk maar eens wat de Amerikanen aangericht hebben in Irak. een ware oorlogsmisdaad .of wat een Belgische koning aanrichtte in afrika, er zijn al mindere gevallen voor het tribunaal in den Haag gesleept. is het nu zo moeilijk en abnormaal dat men gevaarlijke individuen het land uitkegelt, maar ja! ze komen hier binnen , gaan naar het ocmw, krijgen leefgeld
  waar ze een GSM en een auto mee kopen, rijden dan nog eens rond zonder met wat ook in regel te zijn. pikken links en rechts een inbraakje of sjakosje mee, en denken diep na over hun afkomst en geloof , beseffen dat dit hun leefwereld niet is, en dringen uiteindelijk hun wil op aan de eigen bevolking . en zo kweekt men teroristen .
  Hoe zit het Bart , wat is de NVA nu eigenlijk van plan, politiek zelfmoord plegen zoals met uw vorige partij de VU gebeurde, of voet bij stuk houden en bijna gans Vlaanderen achter U scharen.

Trackbacks

 1. “Pacificatie” op zijn Belgisch, of Vlaams-republikeins offensief? « Res Publica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: